Followers

Wednesday, 15 August 2012

resepi: biskut pelangi abadi

assalamualaikum


ewah ewah. nge-ngadanyo nama biskut ni. tapi nak buat macam mana dah dalam buku resepi bagi nama dia macam tu. takkan aku nak suka suki tukar nama kan? lagipun biarlah. hot sentapp jugak nama dia :)

so i tell you ladies and gentlemen, biskut ni senang gilo nak buat :DD
nak tahu cara cara nak buat? [LOL dah macam programme masakan bertaraf olympic =..='']
pergi ambil pen keryas camera printer. copy this resepi! ecececeh~~

BAHAN BAHAN

  1. 140gm mentega
  2. 50gm gula
  3. 1 biji telur
  4. 50gm cornflakes [nak guna nestum pon boleh]
  5. 50gm tepung jagung
  6. 100gm tepung gandum

CARA MENYEDIAKAN

  1. pukul mentega dan gula hingga kembang
  2. kemudian masukan telur dan cornflakes[nestum] , pukul lagi.
  3. masukan tepung jangung dan tepung gandum, gaul rata
  4. bentukkan adunan mengikut citarasa uolls
  5. taburkan coklat urai di atasnya
  6. bakar selama 20-30 minit dan suhu 140-150

this one before dimasukkan kedalam oven :)


and this one is after keluar oven. see the garing garing and rangup of the cookies.


yang ni err err saja je nak edit edit pakai picsArt phone aku :)


those yang pelik apakah itu COKLAT URAI, see the warna warni riang ria dekat atas biskut tu? alaaa yang bulat bulat warna warni tu. yep that is coklat urai. so tak payah nak berlari laju laju macam usain bolt nak google coklat urai tu binatang apakah.

btw, just nak share, if you guna cornflakes, biskut ni jadi tawar sikit so my advice add more sugar. 80gm gula in sha Allah will be nice :) and aku rasa guna cornflakes akan lagi sedap since cornflakes rangup :)

senangkan? bahan bahan dia pon sikit je. kalau uolls species aku yang jenisnya malas nak menyusahkan diri sendiri and KEDEKUT so this resepi will perfectly match with uolls :)

selamat mencuba

sekian

assalamualaikum


4 comments:

  1. salam..taqiee singgah sini n follow..:)
    salam kenal..:)
    sedap kueh kat ats tu...:)

    ReplyDelete
  2. cik siti pn baru ja buat kuih ni/...heheh

    ReplyDelete
  3. Sedaprnyer kuih raye ni, thanks done follow u back

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...